Chroni przed nowotworami, wspomaga pracę serca, jest sycący i stosunkowo niskokaloryczny. Co to jest hummus oraz jakie ma właściwości i wartości odżywcze?
Co to jest hummus?
Hummus (nie mylić z humusem, czyli organicznymi szczątkami nagromadzonymi w glebach) to pasta z ciecierzycy i zarazem tradycyjne danie kuchni Bliskiego Wschodu. Hummus ma konsystencję gładkiej pasty, która powstaje z gotowanych do miękkości ziaren ciecierzycy, tahini (pasty z sezamu), czosnku, soli, soku z cytryny i oliwy z oliwek. Hummus często doprawia się kminem rzymskim i natką pietruszki, a ciecierzycę czasami zastępuje się innymi warzywami strączkowymi, na przykład bobem.
Hummus – właściwości i wartości odżywcze:
- Zastępuje mięso
Duża zawartość białka i żelaza czyni z hummusu sztandarowe danie wegetariańskie i wegańskie. Połączenie ciecierzycy z pastą z sezamu, która dostarcza aminokwasu metioniny, sprawia, że białko jest jeszcze lepiej przyswajalne. Podobny skutek odnosi łączenie hummusu z pieczywem. - Obniża poziom cukru we krwi
Hummus ma niski indeks glikemiczny, co pozwala uniknąć skoków poziomu glukozy i insuliny we krwi, co z kolei zapobiega problemom z insulinoopornością, cukrzycą, niekontrolowanym przybieraniem na wadze i napadom głodu. - Chroni przed nowotworami
Działanie antyrakowe wykazują składniki ciecierzycy – saponiny, kwas fitynowy, błonnik oraz antyoksydanty obecne w oliwie z oliwek, sezamie i czosnku. - Ma korzystny wpływ na kości
Hummus zawiera duże ilości składników mineralnych, które są niezbędne do zachowania mocnego i gęstego kośćca – wapń, cynk, miedź, magnez, żelazo i selen. - Dobrze wpływa na serce
Ciecierzyca przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu, zmniejszenia ciśnienia krwi i działa ochronnie na układ krążenia. Jako roślina strączkowa zapobiega tworzeniu się złogów w tętnicach, więc chroni przed miażdżycą. Regularne spożywanie oliwy z oliwek obniża ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu. Podobnie jak sezam ma ona działanie przeciwzapalne dzięki obecności antyoksydantów. Z kolei błonnik wspomaga wydalanie nadmiaru tłuszczu z organizmu.
Dodaj komentarz