Świeże warzywa stanowią bogactwo witamin, mikroelementów, olejków, kwasów i innych substancji, które mają szereg właściwości pielęgnacyjnych. Z tego powodu w laboratoriach kosmetycznych powstają kosmetyki naturalne z warzyw, po które chętnie sięga coraz więcej kobiet. Jak działają kosmetyki naturalne z warzyw, a konkretnie z marchewki, dyni, buraka cukrowego, czarnej rzepy, ogórka i pomidora?
Jak działają kosmetyki z marchewki?
Korzeń marchwi zawiera wiele składników mineralnych (między innymi potas, wapń, fosfor, siarkę, żelazo i miedź), flawonoidy, witaminy (B1, B2, B6, C, E, H, K i PP), a zwłaszcza prowitaminę A, czyli karoten. Karoten jest silnym przeciwutleniaczem, który neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, a także wyrównuje koloryt skóry. Dzięki bogactwu witamin i minerałów kosmetyki wzbogacone o wyciąg z marchwi lub olejek z nasion marchwi odżywiają skórę i przyspieszają jej regenerację. Są polecane dla skóry suchej i dojrzałej.
Jak działają kosmetyki z dyni?
Dynia regeneruje skórę i opóźnia procesy jej starzenia. W kosmetykach można znaleźć ekstrakt zarówno z miąższu, jak i z pestek dyni. Wyciąg z miąższu jest bogaty w minerały (wapń, żelazo, fosfor i magnez) i witaminy (głównie E, C i beta-karoten). Wszystkie te substancje wspomagają regenerację skóry, utrzymują odpowiedni poziom jej nawilżenia, wychwytują wolne rodniki i neutralizują ich szkodliwe działanie oraz opóźniają procesy starzenia, a także pomagają walczyć z trądzikiem. Z kolei ekstrakt z pestek dyni zawiera duże ilości skwalenu – składnika płaszcza lipidowego skóry oraz fitosteroli, które poprawiają strukturę błon komórkowych, zwiększają zawartości lipidów w skórze i poprawiają jej elastyczność.
Jak działają kosmetyki z buraka cukrowego?
W kosmetykach występuje betaina – aminokwas pozyskiwany z buraków. Betaina hamuje utratę wody przez naskórek, dzięki czemu skóra jest lepiej nawilżona, gładka i przyjemna w dotyku. Ponadto wygładza włosy, dzięki czemu ułatwia rozczesywanie i zapobiega elektryzowaniu się.
Jak działają kosmetyki z czarnej rzepy?
Czarna rzepa to odmiana rzodkwi o ostrym smaku i dość nieprzyjemnym zapachu, za który odpowiadają związki siarki. Te ostatnie poprawiają mikrokrążenie w skórze głowy, a w efekcie wzmacniają cebulki włosowe. Czarna rzepa dostarcza im wielu składników odżywczych, takich jak potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, cynk i mangan, oraz witamin A, C i z grupy B. Ponadto to warzywo zawiera fitoncydy o działaniu bakteriobójczym, które pomagają zwalczyć łupież i regulują pracę gruczołów łojowych, a tym samym minimalizują problem przetłuszczania się włosów.
Jak działają kosmetyki z ogórka?
Ogórek swoje kosmetyczne właściwości zawdzięcza wysokiej zawartości wody (około 95 procent), soli mineralnych (siarki, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza), kwasów organicznych i witamin (A, B, C i PP). Sok z ogórka ma ten sam odczyn pH co skóra, dzięki czemu tonizuje ją, nawilża, zmiękcza i odświeża. Ponadto działa ściągająco i wybielająco na piegi i przebarwienia. Najczęściej dodaje się go do kosmetyków przeznaczonych do cery tłustej i trądzikowej.
Jak działają kosmetyki z pomidora?
Najcenniejszym składnikiem pomidorów jest likopen – silny antyoksydant, który chroni skórę przed promieniami UV i szkodliwym działaniem zanieczyszczonego środowiska. Ponadto ogranicza uszkodzenia DNA i w ten sposób opóźnia procesy starzenia się skóry. Działanie likopenu wzmacniają witaminy (C i E) oraz karotenoidy, które są źródłem prowitaminy A. Kosmetyki wzbogacone o wyciąg z pomidorów wygładzają i rozjaśniają skórę, nawilżają ją, poprawiają jej elastyczność i napięcie oraz leczą wypryski typowe dla okresu dojrzewania.
Dodaj komentarz