Babciny poradnik. Maseczki upiększające na ładną buzię!

Obok kremu, toniku i dobrego płynu micelarnego ważną rolę w pielęgnacji skóry twarzy odgrywają maski – nawilżające i odżywiające. Nie warto sięgać po gotowe produkty naszpikowane chemią. Choć raz posłuchaj babci i zrób domową maseczkę upiększającą.

Zanim weźmiemy się za przygotowywanie domowej maseczki warto poświęcić chwilę na przygotowanie skóry. Na sam początek tonik, który skutecznie oczyści cerę i przywróci skórze prawidłowe pH. Włosy najlepiej spiąć do tyłu lub oddzielić od twarzy miękką opaską. W trakcie przygotowywania maseczki warto też rozluźnić się, aby mięśnie nie były napięte.

NAJLEPSZE MASECZKI UPIĘKSZAJĄCE
Maseczka z siemienia lnianego

oczyszcza pory, zmiękcza, wygładza, uelastycznia

Łyżkę siemienia zalać szklanką wody i ugotować na gęstą papkę. Po ostudzeniu nałożyć na twarz i szyję. Zdjąć maskę po 20 minutach i opłukać twarz zimną wodą.

Maseczka z herbaty rumiankowej

nawilża, łagodzi podrażnienia, odżywia

Trzy torebki herbaty rumiankowej i łyżkę szałwii zalać wrzątkiem. Dodać kilka kropel witaminy A. Po ostudzeniu nałożyć na twarz, szyję i dekolt. Zdjąć po 30 minutach i opłukać twarz zimną wodą.

Maseczka z bratka i skrzypu polnego

domyka rozszerzone pory, eliminuje problem wyprysków

Łyżkę zmielonych bratków, łyżkę sproszkowanego skrzypu polnego i tyle samo świeżych drożdży wymieszać z przegotowaną wodą. Nałożyć na twarz. Zdjąć po 20 minutach, a twarz opłukać wodą.

Maseczka z rozmarynu i kopru

poprawia ukrwienie, uelastycznia, wygładza

Łyżkę zmielonego rozmarynu i tyle samo kopru włoskiego zalać wrzątkiem. Zaparzać kilka minut. Ciepłą papkę nałożyć na twarz i szyję. Zdjąć po 20 minutach, a twarz opłukać zimną wodą.

Maseczka z drożdży

oczyszcza pory, usuwana zrogowaciały naskórek, rozjaśnia

Łyżkę świeżych drożdży zmieszać z przegotowaną i zimną wodą. Dodać kilkanaście kropel soku cytrynowego. Papkę nałożyć na twarz i pozostawić do wyschnięcia. Następnie zwilżonymi palcami wmasowywać ją w twarz przez kilka minut. Zmyć i opłukać twarz zimną wodą.

Maseczka z kartofla

rozluźnia, oczyszcza, uelastycznia

Świeżo ugotowanego ziemniaka rozbijamy i ucieramy razem z łyżką ciepłego mleka. Masę nakładamy na twarz, szyję i dekolt. Po kwadransie zdejmujemy, a twarz obmywamy wodą.

Maseczka z marchwi

nawilża, odżywia, regeneruje

Łyżkę startej na drobno marchwi wymieszać z jednym żółtkiem, łyżeczką twarogu i kilkunastoma kroplami witaminy A. Nałożyć na twarz, szyję i dekolt. Zmyć po 20 minut, twarz opłukać.

Maseczka z płatków owsianych

wygładza, działa ściągająco

Łyżkę zmielonych płatków owsianych zmieszać z dwiema łyżkami ciepłego miodu i jednym żółtkiem. Masę nałożyć na twarz, szyję i dekolt. Zmyć ciepłą wodą po kwadransie. W trakcie zmywania wykonać peeling skóry płatkami z maseczki.

Maseczka z ogórka i drożdży

odświeża, wygładza, rozjaśnia, odżywia

Łyżkę soku ze świeżego ogórka zmieszać z łyżeczką świeżych drożdży. Nałożyć na skórę twarzy. Zostawić na kwadrans. Po tym czasie zmyć zimną wodą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *