Obok kremu, toniku i dobrego płynu micelarnego ważną rolę w pielęgnacji skóry twarzy odgrywają maski – nawilżające i odżywiające. Nie warto sięgać po gotowe produkty naszpikowane chemią. Choć raz posłuchaj babci i zrób domową maseczkę upiększającą.
Zanim weźmiemy się za przygotowywanie domowej maseczki warto poświęcić chwilę na przygotowanie skóry. Na sam początek tonik, który skutecznie oczyści cerę i przywróci skórze prawidłowe pH. Włosy najlepiej spiąć do tyłu lub oddzielić od twarzy miękką opaską. W trakcie przygotowywania maseczki warto też rozluźnić się, aby mięśnie nie były napięte.
NAJLEPSZE MASECZKI UPIĘKSZAJĄCE
Maseczka z siemienia lnianego
oczyszcza pory, zmiękcza, wygładza, uelastycznia
Łyżkę siemienia zalać szklanką wody i ugotować na gęstą papkę. Po ostudzeniu nałożyć na twarz i szyję. Zdjąć maskę po 20 minutach i opłukać twarz zimną wodą.
Maseczka z herbaty rumiankowej
nawilża, łagodzi podrażnienia, odżywia
Trzy torebki herbaty rumiankowej i łyżkę szałwii zalać wrzątkiem. Dodać kilka kropel witaminy A. Po ostudzeniu nałożyć na twarz, szyję i dekolt. Zdjąć po 30 minutach i opłukać twarz zimną wodą.
Maseczka z bratka i skrzypu polnego
domyka rozszerzone pory, eliminuje problem wyprysków
Łyżkę zmielonych bratków, łyżkę sproszkowanego skrzypu polnego i tyle samo świeżych drożdży wymieszać z przegotowaną wodą. Nałożyć na twarz. Zdjąć po 20 minutach, a twarz opłukać wodą.
Maseczka z rozmarynu i kopru
poprawia ukrwienie, uelastycznia, wygładza
Łyżkę zmielonego rozmarynu i tyle samo kopru włoskiego zalać wrzątkiem. Zaparzać kilka minut. Ciepłą papkę nałożyć na twarz i szyję. Zdjąć po 20 minutach, a twarz opłukać zimną wodą.
Maseczka z drożdży
oczyszcza pory, usuwana zrogowaciały naskórek, rozjaśnia
Łyżkę świeżych drożdży zmieszać z przegotowaną i zimną wodą. Dodać kilkanaście kropel soku cytrynowego. Papkę nałożyć na twarz i pozostawić do wyschnięcia. Następnie zwilżonymi palcami wmasowywać ją w twarz przez kilka minut. Zmyć i opłukać twarz zimną wodą.
Maseczka z kartofla
rozluźnia, oczyszcza, uelastycznia
Świeżo ugotowanego ziemniaka rozbijamy i ucieramy razem z łyżką ciepłego mleka. Masę nakładamy na twarz, szyję i dekolt. Po kwadransie zdejmujemy, a twarz obmywamy wodą.
Maseczka z marchwi
nawilża, odżywia, regeneruje
Łyżkę startej na drobno marchwi wymieszać z jednym żółtkiem, łyżeczką twarogu i kilkunastoma kroplami witaminy A. Nałożyć na twarz, szyję i dekolt. Zmyć po 20 minut, twarz opłukać.
Maseczka z płatków owsianych
wygładza, działa ściągająco
Łyżkę zmielonych płatków owsianych zmieszać z dwiema łyżkami ciepłego miodu i jednym żółtkiem. Masę nałożyć na twarz, szyję i dekolt. Zmyć ciepłą wodą po kwadransie. W trakcie zmywania wykonać peeling skóry płatkami z maseczki.
Maseczka z ogórka i drożdży
odświeża, wygładza, rozjaśnia, odżywia
Łyżkę soku ze świeżego ogórka zmieszać z łyżeczką świeżych drożdży. Nałożyć na skórę twarzy. Zostawić na kwadrans. Po tym czasie zmyć zimną wodą.
Dodaj komentarz