Masło shea ma wiele właściwości kosmetycznych. Produkty z masłem shea są chętnie kupowane, ponieważ to remedium na suche włosy, popękane usta czy skórę, która potrzebuje nawilżenia. Wykorzystywane jest jako składnik samodzielny lub booster do kosmetyków. Poznaj zastosowanie i właściwości masła shea.
Masło shea, inaczej nazywane masłem karite lub masłem Galam, to olej wydobywany z orzechów drzewa masłosza. Rośnie w centralnych i zachodnich częściach Afryki. Owoce masła shea zbierane są dopiero po 30 latach, a samo drzewo żyje nawet 300 lat.
To kosmetyk, który zajmuje wyjątkowe miejsce w kulturze ludów Afryki. Drzewo uznawane jest za święte ze względu na jego długowieczność. W Europie znane jest od XVIII wieku, a od XX w. używane w kosmetyce.
Właściwości masła shea
- zawiera cenne witaminy A i E,
- dogłębnie nawilża i regeneruje skórę,
- witamina F rozluźnia mięśnie,
- poprawia jędrność i elastyczność skóry,
- jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym,
- alantoina łagodzi stany zapalne i wspomaga gojenie się ran,
- fitosterole ujędrniają i redukują zmarszczki,
- katechiny mają przeciwutleniające i antybakteryjne właściwości.
Zastosowanie kosmetyczne masła shea
Występuje w pomadkach do ust, kremach do twarzy, balsamach do ciała, olejach do masażu czy kojących emulsjach. Nadaje się w pielęgnacji różnych typów cery i włosów. Sprawdza się w pielęgnacji słabych, kręconych lub suchych pasm. Znajduje się w szamponach nawilżających, odżywkach czy dogłębnie regenerujących maskach. W drogeriach dostępne są środki myjące z masłem shea, ponieważ żele i mydła z tym składnikiem mniej wysuszają skórę.
Masło shea jest tłuste i ma subtelny, orzechowy zapach. Zostawia na powierzchni skóry ochronny film, zapobiegając ucieczce wody z wnętrza naskórka. Występuje w wyrobach spożywczych jako półprodukt, a także używa się go do impregnowania mebli.
Jak działa masło shea?
- zmiękcza naskórek,
- łagodzi podrażnioną skórę i zaczerwienienia,
- działa antyseptycznie i antybakteryjnie,
- intensywnie natłuszcza nawet najbardziej suchą skórę,
- wspomaga barierę hydrolipidową naskórka,
- poprawia jędrność i elastyczność skóry,
- zapobiega powstawaniu łupieżu i problemów skórnych.
Jakie masło shea wybrać?
Dostępne są rafinowane i nierafinowane masła. Najlepsze są nierafinowane masła, czyli te produkowane ręcznie poprzez mechaniczne wyciskanie orzechów w temperaturze mniejszej niż 70 stopni. To nieinwazyjny proces, dzięki któremu masło nie traci swoich cennych właściwości pielęgnacyjnych.
Witamina E naturalnie konserwuje produkt, dlatego też masło nie potrzebuje sztucznych konserwantów i barwników. Niepoddawany procesowi rafinacji ma naturalny smak i zapach. Jest niskoprzetworzony, lecz może powodować alergie.
Masło rafinowane otrzymywane jest chemicznie lub odfiltrowywane po wyciśnięciu orzechów w prasach. Taka produkcja sprawia, że olej traci wiele składników odżywczych. Ma to jednak swoje plusy, jak dłuższa data ważności.
Masło shea to naturalny emolient, a jego wszechstronne działanie sprawia, że jest stosowany na wiele dolegliwości. Nie ma co się dziwić, że jest tak częstym składnikiem kosmetycznym. Sprawdza się w pielęgnacji twarzy, włosów i ciała. Szukaj go pod nazwą Butyrospermum Parkii Butter.